dinsdag 8 oktober 2013

INSPIR PEOPLE : John Gravett

Een groot verlangen waar ik recentelijk mee rondloop, is het zalige idee om Toscane te fotograferen tijdens de 4 seizoenen! Je weet wel, dat golvend landschap met velden en dan ineens een mooi huis op een berg.. een alleenstaande cipres langs een slingerende weg.. verlaten ruïnes en zonnebloemvelden..

John Gravett is zo'n fotograaf, hij organiseert zelfs fotoreizen naar Toscane.
Enkele hoogtepunten van zo'n fotoreis zijn:

Belvédère San Quirlo d'Orcia :
De iconische standpunten van Toscane - huizen op heuvels, een prachtige kerk en schuur - het best gefotografeerd laat in de avond met een warme gloed op de witte steen van de kerk of tijdens de zonsopgang met nevel in de valleien.

Pienza :
Een prachtige middeleeuwse stad met straatmarkten, een fantastische kerk en een prachtig uitzicht op de omliggende landschappen. Veel van de gebouwen zijn gebouwd uit een gouden, bijna oker kleurige steen die een mooie gloed aan foto's geeft.

Bagno Vignioni :
Is een kleine stad gebouwd rond een Romeinse hete spa. Op het juiste moment van de dag zijn de schaduwen van de gebouwen gewoon prachtig. Het water van de spa stroomt door de stad langs de heuvel naar beneden naar minerale spa zwembaden met een iris blauwe kleur.

Sienna :
De Campo (het hoofdplein) biedt onbegrensde mogelijkheden voor straat entertainers, "café society.. De straten bieden prachtige details van gebouwen. De Duomo, een spectaculaire kathedraal is opgebouwd uit banden van zwarte & witte steen.

Montepulciano :
De lange bergop wandeling naar de top van de stad is een must waar uitzichten over de stadsmuren een spectaculair uitzicht geven. Van de rand van de stad wordt de kerk van St. Biagio rose-rode verlicht door de ondergaande zon.

Wijngaarden & landschappen :
In de vroege ochtend hebben de landschappen van de wijngaarden vaak zonlicht komende uit een lage hoek en kan je vaak tegelijk genieten van de mist. Het glooiende landschap van het gebied is een droom voor fotografen. De rijen cipressen creëren prachtige lijnen over de heuvels.


Een woordje over John Gravett zelf..
John begon te fotograferen toen hij negen was, op zijn 12e had hij zijn eerste SLR, een Praktica en 2 jaar later kocht hij een Nikkormat, zijn eerste Nikon. De afgelopen 40 jaar is hij bij Nikon gebleven en heeft hij een zeer grote collectie camera's en lenzen opgebouwd. Ondanks zijn loyaliteit naar Nikon is John van mening dat het niet het merk van de camera is of de lens dat de foto maakt als wel het punt waarop je de camera richt.

Er zijn weinig dagen in de afgelopen 40 jaar dat hij zijn camera thuis liet. Fotografie is absoluut zijn passie. Zijn liefde voor zwart-wit fotografie begon in 1982, toen hij een eendaagse masterclass bijwoonde met de wereldberoemde Gene Nocon. John werd geïnspireerd om zijn donkere kamer skills te verbeteren wat leidde tot een succesvolle toepassing van de LRPS, in zwart-wit prints.

Gedurende vele jaren gaf hij talrijke zwart-wit workshops in Lakeland Holidays over het werk in de donkere kamer. In 2003, kocht hij zijn eerste digitale SLR en is sindsdien helemaal overgeschakeld naar de digitale fotografie.

Volgens John heb je voor een goed digitaal beeld een originele bestand nodig van hoge kwaliteit met goede schaduwdetails om een afdruk van hoge kwaliteit te verkrijgen. Alleen papier met een goede kwaliteit geeft goede resultaten. John's Photoshop methoden zijn nog sterk beïnvloed door traditionele donkere kamer technieken.

John en zijn vrouw Gail organiseerden voor lange tijd workshops vanuit hun Lakeland vakantiehuis. Ongeveer 350 fotografen hebben workshops van hen bijgewoond zowel in het Lake District als op overzeese bestemmingen. Veel van de foto's op zijn website werden genomen door hun gasten tijdens de workshops.
Bron foto's : website van John Gravett + 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het altijd tof om te weten wat jullie van de blog vinden. Feedback & tips zijn welkom!