donderdag 11 april 2013

IMPORTANT : bloggers & beeldgebruik


"Bloggers moeten meer en meer rekening houden met beeldgebruik"

Volgens Stephanie Duvaleen verwoed instagrammer en uitermate actief op Pinterestmoeten bloggers meer en meer rekening houden met beeldgebruik. Zij heeft zelf een blog 70percentpure en verzamelt daar alles wat ze mooi, interessant of inspirerend vindt; Stephanie voorziet ieder verhaal minutieus van de juiste foto’s. “Beeld wordt immers steeds belangrijker op blogs”, aldus Duval. Via The Blog Works wil ze mensen met een blog meer bewust maken van de mogelijkheden die hun digitaal platform opwerpt.
Foto’s lijken steeds belangrijker te worden voor mensen die zich online willen uiten. 
Stephanie zegt “Bloggers moeten inderdaad meer en meer rekening houden met hun beeldgebruik. Online speelt het visuele een heel grote rol, omdat mensen op een website minder tekst kunnen verwerken dan op papier. Het is dus belangrijk om je schrijven af te wisselen met beeld en je tekst te kaderen binnen een aantrekkelijke lay-out als je wilt dat mensen je blog blijven lezen.” 
Het internet is een plek voor beeld en ook een plek voor plagiaat… Stephanie vindt het ontzettend belangrijk dat mensen refereren naar de bron van de beelden die ze gebruiken. Ze snapt niet dat zoiets vandaag de dag nog altijd geen reflex is. Wanneer ze een blogpost tegenkom met prachtige beelden of toffe interieurs en ze niet kan achterhalen waar die foto’s vandaan komen heeft ze echt niets aan die post. Vooral op Pinterest schijnen mensen de credits volledig uit het oog te verliezen. Soms wilt ze iets repinnen en wanneer ze dan merkt dat de foto niet doorlinkt naar de originele bron is ze soms uren op zoek naar de juiste credits en dan is de fun van pinnen er voor haar ook af. Ze snapt echt niet hoe mensen schaamteloos aan de haal kunnen gaan met het werk van een ander. "Daar voel je je zelf toch ook niet goed bij?” zegt ze.

Wie een beeld online zet, is het kwijt. 
Stephanie
“Als je het zo cru wilt stellen… Je kan alleen maar hopen dat er meer mensen zijn die je beelden eerlijk gebruiken dan dat er mensen zijn die ze schaamteloos stelen. Ik wil trouwens ook even benadrukken dat het helemaal niet erg is als foto’s waar je trots op bent over het internet verspreid worden; het helpt je vooruit. Ik kom op Pinterest regelmatig beelden uit mijn Amerika-blogposts tegen die soms honderden keren gerepinned worden, vaak zelfs zonder credits. Zolang de foto’s allemaal netjes doorlinken naar mijn website en die link bij het repinnen ook intact blijft kan het me niet zoveel schelen dat er geen © Stephanie Duval onder iedere gerepinde foto van mij staat, doch mensen die geïnteresseerd zijn moeten wel weten waar de beelden vandaan komen.”

Een tijdje geleden waren er geruchten dat Instagram beelden zonder inspraak of geldelijke vergoeding mocht gebruiken voor reclamecampagnes.
Volgens Stephanie
 is de update van de gebruikersvoorwaarden van Instagram nu veel minder dubbelzinnig. "Instagram kan je beelden niet zomaar gebruiken voor reclame-advertenties of campagnes van grote bedrijven; de beelden die jij maakt met instagram zijn wel degelijk jouw eigendom." aldus Stephanie. Het is belangrijk dat mensen zich bewust zijn van hun intellectueel eigendom en dat dat niet zomaar ten grabbel kan worden gegooid.

Zijn instagramfoto’s dan echt iets waard? 
Stephanie:
“Ghoh. Soms wel ja. Instagramfoto’s hebben een ziel en een zekere point of view die professionele, doorwinterde fotografen soms missen. Bijvoorbeeld: als jij op het terras van een hotel van een cocktail geniet, zal je dat anders in beeld brengen dan een fotograaf die ingehuurd werd om plaatjes te schieten voor de reclamefolder van de reisspecialist. Het kan wel eens gebeuren dat het hotel in kwestie jouw instagramfoto opmerkt en die point of view volledig aansluit met de merkidentiteit van het hotel; dan zijn jouw beelden voor dat hotel toch wel wat waard en is men soms ook bereid een prijs daarvoor te betalen.”

(KS)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het altijd tof om te weten wat jullie van de blog vinden. Feedback & tips zijn welkom!